Magdans blogg

Dans är ett antal koordinerade kroppsrörelser, de utförs oftast rytmiskt till musik. Alla sorters rörelser kan vara en typ av dans. Hos ett flertal naturfolk och i de äldre tiderna var dansen en mycket viktig beståndsdel i den tidigare religiösa kulten. Långt tillbaka i tiden, då firades högtidliga händelser med dans, och många bibliska berättelser talar om att judarna genom att dansa gav uttryck för både triumf och glädje. I modern tid förekommer ofta dans som konstprestation, eller som sällskapsnöje i olika former. Att dansa är ett perfekt sätt att motionera, då det ger styrka, kroppskännedom, smidighet, och ett ökat blodflöde. Inom djurvärlden finns otroligt många former av parningsdans, vilka syftar till att förbereda parterna för parning.

Magdans blogg – olika typer av danser

Många av de tidigare formerna av musik och dans skapades och framfördes av många tillsammans. Exempelvis långdansen och ringdansen är mycket gamla, och i förhållande till dem är pardansen relativt ny. Pardansen började i överklassen, som senare blev självständiga danser såsom vals och polska som vi bland annat dansar i Sverige. De modernare danserna som one-step och foxtrot utvecklades i USA, och kom senare till norden. Utvecklingen av dans har genom tiderna fortsatt, och till exempel hiphop har tillkommit och blivit en populär dans. Även om man ofta dansar till musik så kan man också dansa utan, dansen i sig kan skapa sitt egna ackompanjemang som exempelvis stepp. Dans kan också vara ett sätt att med hjälp av musik uttrycka känslor.

Magdans är en orientalisk dans som kommer från länder i Mellanöstern och länder i norra Afrika. Det är en urgammal folktradition som enligt muntliga berättelser kommit med romer till Egypten från det vi idag kallar Rajasthan i Indien. Denna dansform har över tiden utvecklats och det vi i väst kallar magdans är den mest flärdfulla kabaréstilen. Det finns ett flertal olika stilar och inriktningar. Den mest klassiska egyptiska stilen kallas oftast Rags Shargi och är den form av magdans som mestadels lärs ut och framförs i Sverige. Dansen består av olika rörelser, och den vanligaste är så kallade höftåttor där man rör höfterna så det formas en åtta. Denna rörelse kan göras som både horisontella och vertikala åttor.

Information om den orientaliska dansen

Inom magdans används oftast ett höftskynke för att just markera höfterna. De som dansar kabaré använder oftast på scenen en tvådelad dräkt (badla) som associeras med magdans. Denna orientaliska dans har spridit sig över hela världen och blivit mycket populär. Det finns skolor som undervisar i de flesta länder, och det hålls stora orientaliska dansfestivaler dit människor som gillar att dansa magdans vallfärdar. Svenska lärare i orientalisk dans undervisar och uppträder även i andra länder. Exempelvis dansläraren Selina Sevil från Malmö, har undervisat i både Marocko och Kina. Dansskolan EKC i Stockholm har tidigare anordnat festivaler där de bjudit in danslärare från hela världen.

Om det inte finns några danskurser inom orientalisk dans eller magdans, på den ort du bor kan du alltid försöka lära dig via internet. Det finns många sidor med instruktioner där du kan lära dig genom att läsa och titta på bilder på proffs som dansar. Alternativt så kan du via filmer på nätet lära dig grunderna i magdans för att sedan dansa lite friare, på ett sånt sätt du är bekväm med. På de kurser som hålls runt om i Sverige finns oftast ingen åldersgräns och man får lära sig efter sina egna förutsättningar.

Läs en informativ magdans blogg

En magdans blogg kan informera om att då det inte finns något universitet i Sverige där man kan utbilda sig om orientalisk dans, så är det svårt att kunna bedöma en professionell lärare eller dansare. På grund av detta är det svårt att veta hur man skall bli proffs inom dansen. Många reser därför världen runt för att gå olika diplomerande privata utbildningar inom dansen.

Lär dig dansa magdans

I Sverige i undervisar man främst i egyptisk stil, både i så kallad old school samt en mer modern stil. Det är en mycket rik dans med olika variationer och rytmer. Man startar från grundnivå, och sedan bygger man successivt upp sin rörelserepertoar, och lär in de många olika stilarna som finns inom den egyptiska dansstilen. Efter några terminer kan man sedan lära sig lite av andra stilar såsom amerikansk, libanesisk eller turkisk. Man lär sig att använda axlar, höfter, mage och bröstkorg för de många olika rörelserna. Dessa rörelser både mjukar upp och stärker musklerna i hela din kropp. De allra flesta kurser inom magdans innehåller uppvärmning, lätt styrketräning, isolationsövningar, koreografi och teknikträning, förutom då de rena teknikkurserna som inte ger någon koreografiträning.

Många tycker att det kan vara jobbigt att börja en ny träningsform eller dans. Vad ska man ha på sig? En magdans blogg skulle rekommendera att du tar på dig vanliga bekväma träningskläder. Du kan vara barfota, ha strumpor eller bära dansskor. För att markera höfternas rörelser kan man ha en höftsjal eller en helt vanlig sjal hemifrån. Glöm inte vattenflaskan! Hur lång tid kan det då ta innan man kan dansa magdans? Man lär dig hela tiden nya saker så man blir aldrig fullärd, men det brukar vanligtvis ta mellan tre till fem år för att lära sig grunderna bra. Efter några år bör man också kunna skapa sin egen koreografi och kunna dansa några olika tekniker och stilar.

Börja dansa magdans

Magdans är en populär orientalisk dans som kommer från Egypten. Dansformen har över tiden utvecklats och det vi kallar magdans är den mest flärdfulla kabaréstilen, men det finns ett flertal olika stilar och inriktningar. Den mest klassiska egyptiska stilen kallas Rags Shargi och är den form av magdans som mest lärs ut och framförs i Sverige. Dansen består av olika rörelser, och den vanligaste är så kallade höftåttor där man rör höfterna så det formas en åtta. Inom magdansen används oftast ett höftskynke för att markera just höfterna. Det hålls ibland stora orientaliska dansfestivaler dit människor som gillar att dansa magdans vallfärdar från hela världen. Sök redan idag upp en kurs i magdans, du kommer att tycka att det är ett roligt och givande sätt att träna på.

Magdansare med klassiskt höftskynke