Magdans musik

Tycker du om att dansa och känna musikens rytmer pulsera genom kroppen? Då kan magdans vara något för dig. Här får du inte bara möjlighet att lära dig ett helt nytt sätt att dansa, du får även upptäcka en, kanske tidigare okänd, musikstil. Läs mer för att lära dig mer om magdans och musiken till dansen. Lyssna här!

Många olika inriktningar

Magdansen, eller orientalisk dans om egentligen är det korrekta namnet, kommer ursprungligen från norra Afrika och Mellanöstern. Dansformen har utvecklats genom århundradena och idag dansas den i allt från folklore till den mer flärdfulla dansstilen kabaré, som vi känner som magdans. Den dansstil som lärs ut i Sverige kallas för Raqs Sharq, dans från Orienten, och framförs också till musik som stammar från Mellanöstern.

Olika inriktningar, olika kostymer

Magdansare använder ofta ett höftskynke för att framhäva höfternas rörelse och förstärka musikens samspel med kostymen. Orientalisk dans förknippas i regel med den tvådelade kostymen badla som främst används av kabarédansare. Dansarens mage lämnas bar och magrörelserna som görs i takt med musiken accentueras. Utövarna av baladi, den traditionella egyptiska folkloristiska dansen, dansar däremot i en snäv, hel klänning som har utvecklats ur den traditionella kvinnodräkten som kallas tob. I den folkloristiska dansstil som kommer från södra Egypten och som kallas saïd, använder dansarna även käppar, som rörs i takt till musiken, under sina framträdanden.

Magdansare i både delad och täckande kostym

Kräver bra bålmuskulatur

Magdans är en utmärkt träningsform som ställer krav på din bålstabilitet. För att kunna röra höfterna i den vertikala och horisontella åttor som ingår i dansens rörelser måste du använda, och vara stark, i främst den djupa magmuskulaturen. Förutom bra träning ger magdansen dig också möjlighet att upptäcka mycket ny musik. Vill du inte dansa till de klassiska orientaliska tongångarna kan du prova med olika låtar av dina favoritartister. Du märker direkt när du har hittat en låt med rätt rytm och lagom takt.