Musik för arabisk magdans

Den orientaliska dansen är idag mycket populär i Sverige, men har sina rötter långt tillbaka från länder i Mellanöstern och delar av norra Afrika. Det finns ett flertal olika teorier kring dansens bakgrund där vissa menar att dansen är till för att förföra, medan andra menar att dansen från början är en religiös dans som utfördes av tempelprästinnor. Nuförtiden ser man sällan dansen som mer än en härlig motionsform med många möjligheter att få uttrycka sig själv genom rytmiska rörelser. Trots att denna text kommer handla mycket om dansens historia, är det musiken till den arabiska magdansen som kommer ligga i fokus.

Vilken musik används vid magdans?

Även om man själv aldrig utövat magdans, har man troligtvis sett dansen i samband med uppvisningar, musikvideos eller kanske filmer. Det vanligaste är att man använder sig av orientalisk musik, utan någon sångtext. Enkelt förklarat kan man säga att orientalisk musik är folkmusik som kommer från länder som tillhör Orienten och något som kännetecknar musiken extra mycket, är de kvartstoner som används. Precis som musik från många andra länder har den moderna orientaliska musiken fått inflytande från andra delar av världen. Det är inte ovanligt att melodierna är improviserade och så är även dansen.

Du kan självklart välja att dansa magdans till vilken musik du vill, men att använda sig av orientalisk musik ger en känsla som är svår att återskapa med t.ex. en poplåt. Rörelserna i den arabiska magdansen är graciösa och lekfulla och höfterna och magen är de största verktygen. Höfternas rullningar tillsammans med lyfta armar är ett av de största kännetecken för magdansen och används flitigt oavsett vart dansen har sitt ursprung.

Live-musik med uppträdanden

För den som vill se en äkta magdansshow finns det många bra platser att vända sig till. Trots att dansen är stor i Sverige är det vanligast att man besöker en restaurang med orientaliskt tema, istället för en stor dansscen. Här ser man vackra kvinnor med färgglada kläder, som uppträder i takt med musiken. I bakgrunden sitter en eller flera personer och spelar de mest klassiska orientaliska instrument, medan du som gäst kan avnjuta en god middag med vänner eller familj.

Det är något mycket speciellt med att uppleva magdans tillsammans med den musik som dansen är ämnad för. De olika instrumenten skapar fantastiska melodier, som de allra flesta människor finner behagliga att höra på. Här använder man sig av stränginstrument som kanoon, dumbeks som är en typ av trumma, ouds (gitarr) men även instrument som t.ex. violiner. Ett uppträdande brukar kunna vara i cirka 30 minuter och varierar gärna i både tempo och rytm. Nu är det upp till magdansösen att tolka tonerna och sedan improvisera fram ett fantastiskt uppträdande.

Magdansen är graciös och lekfull

Inspireras av magdans

Det råder alltså inga tvivel om att magdansen gör sig bäst med orientalisk musik. I Sverige är det vanligast att dansen används som en rolig och effektiv motionsform, medan den i andra länder är en traditionell folkdans. Musiken komponeras gärna ihop med hjälp av gitarrer, trummor och andra stränginstrument och det är inte ovanligt att man får uppleva live-musik i samband med ett magdansuppträdande. För den som är intresserad av att lära sig mer om magdansen och musiken bakom den, finns det många bra restauranger och privata utbildningar att gå.