Turkisk magdans

Det sägs att magdans, eller orientalisk dans, är världens äldsta dans. Dansen härstammar från Mellanöstern och den finns i ett flertal olika varianter. Den vanligaste är kanske den som dansas i Egypten, och den magdans som dansas Turkiet och Libanon skiljer sig något från den egyptiska. Det finns även australisk magdans på grund av invandringen från Mellanöstern. Dansaren följer en rytm eller en melodi med mjuka rörelser i mage, bröstkorg, höfter och axlar och musiken man dansar till kan bestå av trummor, flöjt, fiol eller annat.

Skillnaden på turkisk och egyptisk magdans

Den turkiska magdansen skiljer sig från den egyptiska stilen på så sätt att den är livligare och mer lekfull. Turkiska dansare är kända för sin energiska och atletiska stil, man kan till och med få se danserskan gå ner i spagat. De använder också fingercymbaler, vilka kallas Zils. För att bli en duktig turkisk magdanserska måste man också vara duktig på Zils – annars når man ingen framgång. En annan skillnad är att de turkiska danserskorna fortfarande går ner och dansar på golvet, vilket är förbjudet i Egypten. Musiken skiljer sig också, och den turkiska musiken som används till magdans liknar armenisk eller grekisk musik.

Dräkterna

Den vanligaste dräkten bland magdanserskor är Bedlahn. Den består av en kort topp eller BH, ett bälte runt höfterna och en hellång kjol eller haremsbyxor. Det brukar finnas mycket dekorationer i form av pärlor och mynt och kläderna är ofta rikligt broderade. Det som särskiljer den turkiska dräkten är att bältet är v-format eller triangulärt och att den ofta har mer pärlor längs kanterna på BH:n och bältet. Det är också mer och tjockare tyg i kjolarna än i den egyptiska dräkten även om den turkiska magdanserskan ofta visar mer hud än den egyptiska.

Danskurser blir allt vanligare

Att gå på danskurs och lära sig magdans har blivit mer och mer populärt. Det är främst kvinnor som gör det, men det börjar även förekomma att modiga män vågar sig på denna böljande dansform. Man stärker musklerna i hela kroppen och mjukar upp mage, axlar, höfter och bröstkorg när man lär sig de olika rörelserna. Det är en väldigt rolig motionsform som, förutom träning för muskler och rörlighet, också ger utövaren en befriande och sensuell känsla. Här i Sverige har också orientalisk dans blivit ett populärt inslag på möhippor och det finns många dansskolor som tar emot tjejgäng för enstaka lektioner. Till svensexor händer det att man bokar in en professionell magdanserska som ett inslag av underhållning under kvällen.